It is currently Mon Dec 06, 2021 10:21 pm

All times are UTC - 8 hours [ DST ]


Forum rules


Please, keep discussions on topic and in the right forum. The start menu topics go into the Classic Start Menu forum, etc. This makes it easier for people to locate topics they are looking for.
If you get a satisfactory response to your question, please mark the topic as "solved". Click the green √ button in the bottom-right of the post.



Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ] 
Author Message
 Post subject: Start menu delay
PostPosted: Tue Apr 23, 2013 6:08 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 23, 2013 6:05 pm
Posts: 25
Classic start menu has almost always a delay of 5 to 15 seconds the first time I open it after a reboot. Example: I point at a folder called Tools in the classic start menu, it will show it after 15 seconds, but then again next time with no delay. Now I point at another folder and same thing happens.

This started when Classic shell was updated for W8, any ideas how to fix this very annoying problem? thanks.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Tue Apr 23, 2013 7:18 pm 
Offline
User avatar

Joined: Thu Jan 03, 2013 12:38 am
Posts: 5372
There may be many reasons what is causing the delay. One possibility especially if the slowdowns started after upgrading to Windows 8 is that your anti-virus may be blocking C:\Program Files\Classic Shell\ClassicStartMenu.exe as a false positive (some AVs have been reported to cause slowdowns) and therefore causing the delay. Check in your AV settings if there is a setting to exclude processes and add ClassicStartMenu.exe and Explorer.exe to it. The built-in Windows Defender in Windows 8 is a full-fledged anti-virus now which may be conflicting.

Are any of the items in your Tools folder located on a network share? Then it is likely to cause delays. Also, if any of your tools include AutoHotkey-compiled EXE scripts, then Windows Defender has a known hanging issue with it.

The slowdown may also be due to icon caching. Follow the performance tips here to speed things up more: http://www.classicshell.net/faq/#perf_startup.

_________________
Links to some general topics:

Compare Start Menus

Read the Search box usage guide.

I am a Windows enthusiast and helped a little with Classic Shell's testing and usability/UX feedback.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Wed Apr 24, 2013 7:59 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 23, 2013 6:05 pm
Posts: 25
Thank you for the reply. I tried all of the suggestions of the performance section, including putting a simple skin, and what you mentioned about windows defender, none worked. I am on Windows 7, I meant this behavior started after Classic shell was updated to include Windows 8, but I never moved to Windows 8. It is not just the folder called tools, the delay happens for all my folders in the start menu.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Wed Apr 24, 2013 8:24 pm 
Offline
User avatar

Joined: Thu Jan 03, 2013 12:38 am
Posts: 5372
Did you restart the menu by right clicking the Start button, clicking Exit and starting it again after checking "Delay loading of icons" on the General Behavior tab. That might be effective in eliminating the delay. Or you can check that option and logoff and login back to restart the menu automatically.

_________________
Links to some general topics:

Compare Start Menus

Read the Search box usage guide.

I am a Windows enthusiast and helped a little with Classic Shell's testing and usability/UX feedback.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Wed Apr 24, 2013 8:34 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 23, 2013 6:05 pm
Posts: 25
Yes i restarted windows after changing those options.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Wed Apr 24, 2013 8:50 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 23, 2013 6:05 pm
Posts: 25
Okay, I did the opposite to what it said in the performance section now and turned off "Delay loading of icons" and restarted. So far so good, no delay.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Thu May 09, 2013 5:35 am 
Offline

Joined: Tue Apr 23, 2013 6:05 pm
Posts: 25
Well that only lasted for a couple of days, the delay is back again but a little better now with the "Delay loading of icons" off.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Sun Jul 28, 2013 4:34 am 
Offline

Joined: Tue Apr 23, 2013 6:05 pm
Posts: 25
Any fix to this very annoying problem yet? thx


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Sun Jul 28, 2013 4:46 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Jan 03, 2013 12:38 am
Posts: 5372
Please try the beta version 3.9.0 linked from the home page. It has many optimizations to the loading and caching of icons to prevent delays and increase responsiveness. And report if the delays are gone.

_________________
Links to some general topics:

Compare Start Menus

Read the Search box usage guide.

I am a Windows enthusiast and helped a little with Classic Shell's testing and usability/UX feedback.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Thu Aug 01, 2013 5:40 am 
Offline

Joined: Tue Apr 23, 2013 6:05 pm
Posts: 25
Well i tried the v 3.9 beta, but it jumbled my start menu icons even after importing the saved settings. It also for some reason brought up Camtasia installer after every reboot. So i didn't get to see if it fixed the delay, had to restore the system to get the classic shell startmenu settings back.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Thu Aug 01, 2013 7:40 am 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Wed Jan 02, 2013 11:38 pm
Posts: 5333
When you say "saved settings", do you mean "saved to XML file"?


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Thu Aug 01, 2013 7:46 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 23, 2013 6:05 pm
Posts: 25
ya xml


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Thu Aug 01, 2013 8:00 pm 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Wed Jan 02, 2013 11:38 pm
Posts: 5333
Yes, version 3.9.0 does not migrate menu items and skin settings when an old XML file is imported.
This is being fixed for version 3.9.1.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Thu Aug 01, 2013 8:30 pm 
Offline
User avatar

Joined: Thu Jun 13, 2013 12:07 pm
Posts: 1198
I remember this initial delay was same on xp and Win7 with Windows own start menu.
Sometimes it would start fast and show menu, then disappear again. It may not be a fault of Classic Shell Menu.
I also tried excluding Autoit, Autohotkey, Classic shell service and menu, in Windows Defender as well.
I even put CSM in task scheduler, to startup even before login. No difference.
Could not really see anything long, in the event log.
After trying newer version, uninstalled back to 3.6.5 with xml backups working again.
I have to admit.
Windows 8 Start Screen does start up incredibly fast. Now if some wise person could copy the way MS starts that dark side,
Classic Shell menu would be 99.999 percent perfect.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay
PostPosted: Sun Aug 04, 2013 10:38 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Jun 13, 2013 12:07 pm
Posts: 1198
I'm not sure if this link can help you in Win 7.

http://winaero.com/blog/speed-up-your-w ... se-tricks/

Will either do nothing, make a slight improvement, or if registry gets messed up,
Windows will score goal against, and you lose! :twisted:
Just be very careful. Make a restore point before playing the registry game.

I tried this link for Win 8

http://winaero.com/blog/how-to-reduce-t ... windows-8/

Helps a bit on Win 8, fully loaded with x86 programs.

Of course if I put CSM on clean Win 8.1 install, there is no delay,
as there are no other programs starting, and checking for updates etc.
But no point of this test, if OS only to look at, not do anything. :lol:


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Start menu delay  Topic is solved
PostPosted: Mon Aug 26, 2013 8:21 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 23, 2013 6:05 pm
Posts: 25
Ya version 3.9.1 fixed the problem. Thx!


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ] 

All times are UTC - 8 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 31 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group, Almsamim WYSIWYG Classic Shell © 2010-2016, Ivo Beltchev.
All right reserved.